BRITA sensorisch lab thee test

BRITA sensorisch laboratorium

Op zoek naar een heerlijke smaak

Gelijkmatige verlichting, neutrale wanden en meubels. Het interieur van het sensorische laboratorium is minimaal ingericht, en dat heeft een reden. Niets mag de testers afleiden of hun zintuigen beïnvloeden. Per slot van rekening is hun werk doorslaggevend voor de kwaliteit van BRITA gefilterd water.

In 2013 werden de eerste plannen gesmeed voor de bouw van een eigen sensorisch laboratorium voor een speciaal team van BRITA-testers. In november 2015 opende CEO Markus Hankammer de proef- en smaakruimte. Na een aantal grondige aanpassingen volgde in februari 2016 de voorbereidingsruimte. En daarmee kwam een oude droom van Birgit Kohler, Senior Manager voor zintuiglijke waarnemingen bij BRITA en een van de weinige officiële watersommelières in Duitsland uit. Birgit Kohler weet alles over de sensorische wetenschap van voedsel en smaak. Zeker als het gaat om water. Dankzij een eigen laboratorium en een team van professionele testers kan BRITA flexibel en onafhankelijk werken. Een mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf.

Eén ruimte, veel mogelijkheden

Tests vinden plaats in het sensorische laboratorium. Kunstlicht en een minimale inrichting zorgen voor een neutrale atmosfeer. Zo blijft de omgeving altijd gelijk, dag en nacht en in alle seizoenen, zonder invloed uit te oefenen op de smaakervaring van de testers. In de smaakruimte is plaats voor twaalf testers. De smaakcellen kunnen voor elke test apart worden aangepast. “Zo ontstaat een ruimte waarin we ongestoord kunnen werken. Maar testers kunnen ook gemakkelijk met elkaar praten”, legt Birgit Kohler het door haar ontworpen concept uit.

BRITA sensorisch lab smaak testteam

Water is het belangrijkste levensmiddel ter wereld, waar ook nog eens de meeste emoties aan worden verbonden. - Birgit Kohler, watersommelière

Verzamelen en bestuderen

Het sensorische laboratorium van BRITA heeft slechts één doel: een objectieve analyse van smaak. In het ideale geval kunnen alle relevante bedrijfseenheden van BRITA gebruikmaken van de resultaten. BRITA wisselt ook actief informatie uit met internationale experts op het gebied van zintuiglijke waarneming. De inzichten die voortvloeien uit de tests en de professionele overdracht van kennis behoren tot de kerncompetenties van BRITA. “Decennialang hebben we alleen maar gepraat over smaak”, zegt Kohler. “Tegenwoordig kunnen we het echt zelf meten”, voegt Alexandra Merz, hoofd van het testteam, hier aan toe. De testresultaten worden toegepast in verschillende projecten en producten, waarmee de smaak van water uiteindelijk beter wordt. Niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk. Omdat iedereen moet genieten van lekkere smaak.