Een meer in de bergen

Duurzaamheid bij BRITA

Duurzaam handelen vanuit overtuiging

Een vrouw loopt het bos in

Ons duurzaamheidsmanifest

Als je ooit op een zandstrand hebt gerend.
Gedoken hebt in de zee. Of op grote hoogte hebt gewandeld.
Of diep in het bos op avontuur bent geweest.
Dan heb je de kracht van de natuur ervaren.

Maar tegenwoordig is de natuur onnatuurlijk geworden.

Materialen en verpakkingen

Biobased materiaal en meer: Ontdek de duurzame materialen die in onze producten en verpakkingen worden gebruikt

Licht, duurzaam en flexibel: plastic is een waardevolle ruwe grondstof. Gezien de strenge hygiëne- en kwaliteitseisen die we bij BRITA stellen, is plastic vrijwel ideaal. We hebben echter een kritische kijk op de impact van de productie en consumptie van plastic op de planeet en we nemen onze bijdrage daaraan zeer serieus. Daarom willen we het gebruik van plastic in onze producten sterk verminderen, met 30% tegen 2025! Om dit te bereiken, onderzoeken we verschillende alternatieven. Daarbij letten we op een groot aantal factoren: Naast kwaliteits-, hygiëne- en veiligheidscriteria zijn productiekosten net zo relevant als CO2-uitstoot en de mogelijkheid om te recyclen.

Innovatief: biobased materialen vervangen nieuw plastic

Een innovatief materiaal genaamd biobased plastic is bijzonder geschikt gebleken. Het is geheel of gedeeltelijk gemaakt van hernieuwbare biologische bronnen zoals planten en het is net zo duurzaam en recycleerbaar als conventioneel plastic. Eventuele verschillen kunnen alleen door wetenschappelijke analyse in het laboratorium worden gedetecteerd.

Bij BRITA zijn we van mening dat landbouwgrond gebruikt moet worden om voedsel voor mensen en dieren te verbouwen, niet om ruwe grondstoffen voor de plasticindustrie te produceren. Daarom bevatten onze biobased materialen uitsluitend restmateriaal afkomstig van andere processen, bijvoorbeeld van de voedsel- of papierproductie. In het geval van de Style eco waterfilterkan is het bijvoorbeeld tallolie, een bijproduct van de houtverwerking.

Duurzaam en gecertificeerd

Door het gebruik van biobased materiaal kunnen we onze ecologische voetafdruk en het verbruik van conventioneel plastic aanzienlijk verkleinen en dat zullen we in de toekomst blijven doen.

Telkens wanneer we het hebben over biobased plastic in verband met onze producten, vind je een percentage en de verwijzing naar de zogenaamde massabalansbenadering. Hierdoor kun je precies zien hoeveel biobased plastic er in een product zit. Een begrip dat bijvoorbeeld ook in de markt voor groene stroom wordt gebruikt. De massabalansbenadering is een boekhoudmethode waarbij (in ons geval) biobased materialen tijdens het productieproces worden vermengd met fossiele materialen worden gemengd en vervolgens aan het eindproduct worden toegewezen. Al onze leveranciers werken volgens de specificaties van het internationaal erkende ISCC-label. Dit is een certificeringsnorm die het biobased materiaal gedurende het hele productieproces volgt.

Duurzaamheid in beweging: onze verpakkingen

Naast duurzame productie vinden wij het verpakken en verzenden van onze producten even belangrijk. Verpakkingsafval is tenslotte een wereldwijd probleem. We willen ook ons steentje bijdragen om de hoeveelheid afval en de bijbehorende CO2-voetafdruk van onze planeet te reduceren. Dat is een echte uitdaging, want verpakkingen hebben een heel specifiek doel: ze moeten onze producten beschermen tegen besmetting en transportschade.

We ontwikkelen daarom concepten om minder verpakkingen te gebruiken en tegelijkertijd duurzamere verpakkingsmaterialen in te zetten. Zo werken we er bijvoorbeeld aan om onze producten volledig plasticvrij te verpakken. Waar dit nog niet mogelijk is, reduceren we het gebruik van plastic zo veel mogelijk en zorgen we ervoor dat ze gemakkelijk kunnen worden gerecycleerd. In e-commerce maken we al gebruik van zogenaamde "verzenden in eigen verpakking"-concepten. Dit zijn productverpakkingen die direct als verzenddozen gebruikt kunnen worden. Op deze manier besparen we al belangrijke hulpbronnen.

Bescherm het milieu met BRITA

Bereken hoeveel afval en CO2 je kunt verminderen!

Hoeveel water drink je dagelijks?

1 liter

2 liter

3 liter

4 liter

5 liter

Hoeveel afval je jaarlijks produceert

PET flessen

MAXTRA filterpatronen


{{values.kgbottle}}kg

{{values.kgfilter}}kg

BRITA MAXTRA filterpatronen helpen je jouw plastic afval te verminderen met {{values.kgdifference}} kg per jaar.

Vergelijking berekend op basis van: 1,5L PET-fles (0,035 kg) en 1 MAXTRA filterpatroon (0,149 kg), waarden zijn afgerond, cijfers van november 2021

Hoeveel CO2 je jaarlijks genereert

PET flessen

MAXTRA filterpatronen


{{values.co2bottle}}kg

{{values.co2filter}}kg

BRITA MAXTRA filterpatronen helpen je om je CO2 uitstoot te verminderen met {{values.co2difference}} kg per jaar.

Vergelijking berekend op basis van: interne berekening op basis van wetenschappelijke studies, waarden zijn afgerond, cijfers van november 2021

Kies voor duurzaamheid …

-{{values.kgdifference * counterAnimation | round}}kg

-{{values.co2difference * counterAnimation | round}}kg

… en bescherm het milieu.

Berekend op basis van gelijk verbruik.

BRITA duurzame initiatieven

Ontdek meer over onze initiatieven om met consumenten en zakelijke klanten samen te werken om hulpbronnen te behouden en het milieu te beschermen

Groep oudere familieleden die aan de eettafel zitten

Recycling van huishoudelijke waterfilterpatronen

Onze waterfilterpatronen zijn bijna volledig recycleerbaar. Ook regenereren we bepaald filtermateriaal zelf en hergebruiken we het in nieuwe waterfilterpatronen. Zo sluiten we de kringloop van materialen.

2 collega's ontmoeten elkaar bij een BRITA waterdispenser

Waterdispensers helpen de uitstoot van bedrijven te reduceren

Door BRITA waterdispensers te gebruiken, kan een bedrijf jaarlijks tot 86% CO2-equivalent besparen in vergelijking met flessenwater. En er zijn nog veel meer manieren om de duurzaamheidsdoelen van een bedrijf te bereiken met onze waterdispensers.

Een barista in een koffiebar

Recycling van Professional Filter-patronen

Het weggooien van patronen behoort tot het verleden! Samen met onze zakelijke klanten zamelen we gebruikte waterfilterpatronen in en brengen ze terug naar de materiaalkringloop.

Duurzaamheidsdoelen

Vormgeven aan duurzame oplossingen: meer informatie over onze strategie voor 2025

Het is al verankerd in onze bedrijfsvisie dat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen integraal deel uitmaken van alles wat we doen. Met ons productportfolio hebben we een uitstekende uitgangspositie om deze visie waar te maken. Onze verantwoordelijkheid houdt hier echter niet op. Als bedrijf kopen, produceren en vervoeren we goederen, verbruiken we elektriciteit en andere hulpbronnen. Al deze handelingen leiden tot CO2-uitstoot. Wij gaan deze verantwoordelijkheid niet uit de weg.

We hebben duurzaamheid centraal gesteld in onze bedrijfsstrategie. De bijdrage aan de planeet is een nieuwe duurzaamheidsindicator die ons succes meet op gelijke voet met omzet en winst. En met ons Handvest voor duurzaamheid hebben we concrete doelen gedefinieerd die we tegen 2025 willen bereiken.

BRITA Bijdrage aan de planeet – duidelijk en eenvoudig uitgelegd

De bijdrage aan de planeet van BRITA

Het BRITA Handvest voor duurzaamheid in één oogopslag

  

Kleurrijke plastic korrels in een hand

Materialen

Onze producten helpen afval en uitstoot te voorkomen. Om hun positieve impact verder te verbeteren, zullen we onze afhankelijkheid van nieuw plastic reduceren en de voetafdruk van onze producten verkleinen.

Ons specifieke doel:

 • Nieuw plastic in ons kenmerkende productportfolio tegen 2025 met 30% reduceren
Milieuvriendelijke kartonnen doos bij BRITA

Verpakking

Verpakkingsafval is een wereldwijd probleem. We reduceren onze voetafdruk door minder verpakkingen te gebruiken en nieuw plastic te vervangen door duurzamere materialen.

Onze specifieke doelen:

 • 5.000 ton aan verpakkingen elimineren tegen 2025
 • Nieuw plastic in nieuwe verpakkingen elimineren tegen 2025
 • Ervoor zorgen dat onze verpakkingen 100% recycleerbaar zijn en de circulaire economie ondersteunen
Een BRITA filterpatroon wordt geleegd

Hergebruik en recycling

Materialen hergebruiken of hoogwaardig recyclen heeft bij ons topprioriteit. We willen dat onze productmaterialen een waardevol tweede leven leiden.

Onze specifieke doelen:

 • Het aandeel geretourneerde ionenwisselaars verhogen tot 20% tegen 2025
 • Een renovatieconcept voor waterdispensers implementeren tegen 2023
De kroon van een jungleboom

Uitstoot

Het reduceren van de CO2-voetafdruk van ons bedrijf is een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering. We zullen dit bereiken door uitstoot te minimaliseren en te compenseren wat we niet kunnen vermijden.

Onze specifieke doelen:

 • Uitstoot van bedrijfsactiviteiten (GHG Scope 1 + 2) en logistiek, wagenpark en reizen vanaf 2023 allemaal CO2-neutraal maken
 • Tegen 2023 onze weg naar netto nul uitstoot bepale

CO2-voetafdruk van het bedrijf

Verifieerbare duurzaamheid: meer informatie over onze duurzame prestatie-indicator

Duurzaam handelen betekent voor ons dat we de planeet leefbaar houden voor toekomstige generaties. Dit houdt ook in dat we ons bewust zijn van onze bijdrage aan klimaatverandering en deze waar mogelijk reduceren. Om verdere vooruitgang te boeken op dit traject, hebben we voor het eerst concrete doelstellingen voor klimaatbescherming gedefinieerd in ons Handvest voor duurzaamheid,

Sinds 2015 registreren we jaarlijks de uitstoot van gebouwen, productie, reizen en transport van goederen op al onze locaties. Bij het evalueren van onze ecologische voetafdruk gebruiken we de berekeningsstandaard van het Greenhouse Gas Protocol en onze resultaten worden vervolgens onafhankelijk geverifieerd. Vanaf 2023 streven we ernaar relevante en onvermijdelijke uitstoot van onze activiteiten te compenseren via zorgvuldig geselecteerde compensatieprojecten. We weten echter dat we op de lange termijn meer moeten doen. Bijvoorbeeld om onze waardeketen klimaatvriendelijker of zelfs klimaatneutraal te maken. Tegen het einde van 2023 zullen we daarom een stappenplan richting netto nul uitstoot definiëren om uiteindelijk evenveel uitstoot uit de atmosfeer te verwijderen als dat we uitstoten.

Niet plannen - handelen! 

Klimaatstrategieën voor de lange termijn zijn belangrijk, maar klimaatbescherming moet nu gebeuren! Bij BRITA voeren we al tal van maatregelen uit om klimaatvriendelijker te worden: 

 • Gecertificeerde groene stroom op veel locaties van de BRITA Group
 • Promotie van elektrische bedrijfsauto's en meer dan 40 gratis oplaadstations op BRITA SE-locaties
 • Eigen elektriciteit opwekken met fotovoltaïsche systemen 
 • Klimaatefficiënte bouwmethoden en energiebesparende technologieën in nieuwe en gerenoveerde gebouwen van de BRITA Group
 • Geoptimaliseerde logistieke routes en overstap van transport naar schip en spoor
 • Gebruik van duurzame materialen met een lagere CO2-voetafdruk in producten 
BRITA productiefabriek in Duitsland

BRITA productiefabriek in Bad Camberg, Duitsland: Het gebouw, een moderne houtconstructie, wordt van stroom voorzien door 100% groene stroom.

Downloads

BRITA standaard afbeelding

BRITA Sustainability Policy

(PDF, 2,35 MB)
Nu downloaden
BRITA standaard afbeelding

Sustainability Report 2021/22

(PDF, 26,61 MB)
Nu downloaden
BRITA standaard afbeelding

ISO Certificates

(PDF, 411,22 KB)
Nu downloaden
BRITA standaard afbeelding

BRITA Modern Slavery Statement

(PDF, 810,57 KB)
Nu downloaden