BRITA Waterdispenser op kantoor
BRITA waterdruppel

Hydratie op de werkvloer

Alles over water drinken
op het werk

Hydratatie op de werkvloer

Het is druk op kantoor; de werkvloer bruist van activiteiten, van de directiekamer tot in de kantine en van de vergaderruimte tot bij het koffiezetapparaat. Medewerkers worden dagelijks ondergedompeld met belangrijke taken. Als bedrijf doe je er dan ook alles aan om de werkomgeving in de juiste sfeer te houden. Maar heb je weleens gedacht aan een goede hydratatie op de werkvloer? 

Het belang van goede hydratatie op de werkvloer

Goede hydratatie zorgt voor vele voordelen voor werknemer en werkgever. Toch blijkt dat een groot deel van de bedrijven niet de juiste toegang te geven tot drinkwater. De focus op het werven van personeel heeft hier veel mee te maken. Door de focus te verschuiven naar het tevreden stellen en behouden van personeel zul je zien dat niet alle randvoorwaarden juist zijn. Dit betekent meer rekening houden met hun persoonlijke behoeften en wensen en de werkplek aantrekkelijker en plezieriger maken.

Tegelijkertijd groeit het besef van het belang van hydratatie. Niet alleen verbetert het drinken van voldoende water gedurende de dag de gezondheid, het kan ook een positieve invloed hebben op de stemming, het geheugen, de concentratie en meer. Met dit in gedachten zorgen veel bedrijven er nu voor dat schoon, heerlijk smakend water direct beschikbaar is. Is er op jouw werk al toegang tot goed water? 

Vrouw bij BRITA watermachine op kantoor

Hydrateren is niet altijd zo eenvoudig

Gehydrateerd blijven op de werkvloer is niet zo makkelijk als het lijkt. Door druk bezig te zijn met taken, wordt het vergeten. Toch zijn er bepaalde omstandigheden die het cruciaal maken om meer water te drinken op de werkvloer. Sommige taken vereisen bijvoorbeeld een grotere fysieke inspanning, wat op zijn beurt de transpiratie versnelt. Bovendien kan zelfs zoiets eenvoudigs als airconditioning de luchtvochtigheid in de omgeving verminderen en vochtverlies door ademhaling versnellen. Genoeg redenen dus om te letten op de hoeveelheid water die je drinkt. 

Waarom een goede hydratatie op de werkvloer?Het drinken van water speelt een sleutelrol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Bovendien is het van vitaal belang voor het handhaven van een optimale bloedsuikerspiegel, helpt het afval en gifstoffen weg te spoelen en verbetert het het geheugen en het vermogen om te focussen.

Ondertussen kan zelfs milde uitdroging de fysiologische en cognitieve prestaties verminderen, bijvoorbeeld het verminderen van alertheid en het kan leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn. Genoeg redenen om ervoor te zorgen dat jouw werknemers goed gehydrateerd blijven toch?

Drie redenen

1. Bevorderen van hersenfuncties en stemming 
De hersenen bestaan voor ruim 85% uit water, waardoor ze beter functioneren. Uitdroging van de hersenen kan van invloed zijn op cognitieve functies en stemming. Zo kan er vermoeidheid, hoofdpijn, geheugenverlies of concentratieverlies optreden. Door goed te blijven hydrateren blijf je geconcentreerd en creatief. 


2. Het lichaam ontgiften 
Ons lichaam wordt vaak blootgesteld aan gifstoffen die uit onze omgeving komen. Om ze te elimineren, is het nodig om ze uit ons lichaam af te voeren. De beste manier om deze afvoer te stimuleren is door - je raadt het al - water te drinken.


3. Reguleren van je lichaamstemperatuur 
Een lichaamstemperatuur van rond de 37 °C zorgt voor goed werkende organen. Door gehydrateerd te blijven, voorkom je schommelingen en zorg je voor minder complicaties. 
 

Maar hoeveel water heeft een werknemer dagelijks nodig? Volgens de European Food Safety Authority wordt het aanbevolen om als werkende man 2,5 liter en als werkende vrouw 2 liter per dag te drinken.

Man bij waterdispenser op kantoor

Gezonde gewoontes promoten: waterdispensers

Met bovenstaande informatie is het duidelijk geworden dat het drinken van water op de werkvloer van groot belang is. Maar hoe kan goede hydratatie het beste worden gepromoot? Werknemers drinken vaak wanneer ze dorst hebben. Helaas is het proces van uitdroging, en de nadelige gevolgen, dan vaak al begonnen. Het is dan ook beter om je werknemers proactief aan te moedigen water te drinken. Hiervoor moet goed en gezond water toegankelijk zijn. Het plaatsen van een waterdispenser en het aanschaffen van goede waterflessen en glazen zorgt hiervoor. Daarnaast moeten werknemers bewust worden van de nadelen van uitdroging en de waarde van gehydrateerd blijven. 

BRITA herbruikbare waterfles op kantoor

4 tips voor goede hydratatie

op de werkvloer

Nu je weet wat de voordelen van goede hydratatie op de werkvloer zijn, is het aan jou om er mee aan de slag te gaan. Hieronder geven wij je 4 tips om het drinken van voldoende water een stuk makkelijker te maken.
Vrouw met BRITA herbruikbare waterfles

1. Definieer je waterbehoefte

Sommige aanbevelingen stellen de dagelijkse behoefte op 1,5 liter per dag. In werkelijkheid hangt de waterbehoefte af van een aantal factoren, zoals het klimaat, niveau van lichamelijke activiteit en zelfs gezondheidstoestand. De dagelijkse waterbehoefte kan daarom 2,5 liter per dag bereiken. Lees ons artikel “Hoeveel water moet je elke dag drinken?” om erachter te komen hoeveel wat jij dagelijks moet drinken om de voordelen te ervaren. 

Water drinken op kantoor

2. Drink voordat je dorst hebt

Beetje lastige tip misschien, maar het gevoel van dorst is een alarmsignaal van je lichaam dat al verschijnselen van uitdroging heeft. Dit wil je voorkomen en dat doe je door de gehele dag door kleine hoeveelheden water te drinken. Het is goed om hiervoor een dagritme aan te houden. Drink bijvoorbeeld elke twee uur een glas water of drink twee glazen water bij elke maaltijd.

BRITA herbruikbare waterflessen op kantoor

3. Houd altijd water bij de hand

Maak een gewoonte van het drinken van water. Schenk voordat je begint met werken een glas water in bij de dispenser en houd dit glas de gehele dag bij de hand. Is het glas leeg? Dan vul je hem weer. Een extra tip is om het glas na het te vullen meteen leeg te drinken en nog een keer te vullen. Hierdoor drink je op een dag twee keer zoveel. 


Ben je veel onderweg? Dan is een waterfilterfles wellicht iets voor jou. Hier kan net iets meer in. Maak er een gewoonte van om de fles of het glas altijd bij de hand te hebben, tijdens vergaderingen, reizen en maaltijden.

Vrouw drinkt BRITA water met smaak

4. Drink water in verschillende vormen

Water saai? Helemaal niet. Je kunt het drinken van water afwisselen. Zo kun je kiezen tussen plat of bruiswater, maar kun je ook af en toe een kopje thee drinken. Bruiswater zorgt er naast goede hydratatie voor dat je zuurgraad op peil blijft, wat een positieve invloed heeft op je spijsvertering en spieren.