Vrouw drinkt water BRITA waterfles
BRITA waterdruppel

Hoeveel water drinken per dag?

Drink jij genoeg water?
Ontdek het hier

Hoeveel water moet je elke dag drinken?

“Goed blijven drinken hé!” Het advies wat jij vast ook dagelijks hoort. Vaak van vrienden of via een bericht op social media, maar ook je lichaam kan je dit advies soms geven.

Gehydrateerd blijven is essentieel voor je gezondheid. En daarnaast brengt het nog vele andere voordelen met zich mee. Maar waarom eigenlijk? En hoeveel water moet je dan per dag drinken? In dit artikel beantwoorden we deze vragen.

Waarom is water drinken zo belangrijk?

Samen met zuurstof vormt water de basis voor het leven. 50 tot 70 procent van het menselijk lichaam bestaat namelijk uit water. Door voldoende water te drinken kan ons lichaam goed functioneren. Vitamines, koolhydraten en eiwitten worden goed opgenomen en enzymreacties verlopen gemakkelijker. Daarnaast worden essentiële voedingsmiddelen opgenomen in cellen én gifstoffen worden afgevoerd.

We geven het immuunsysteem een boost, onze huid gaat glanzen en we voelen ons gewoon goed. Zelfs het vermogen van het lichaam om de temperatuur te reguleren, spiermassa op te bouwen en vet te verbranden is gelinkt aan onze waterconsumptie. Een hele lijst aan voordelen dus, maar hoeveel water moet je precies drinken om van die voordelen te profiteren? Dat vertellen we je in de volgende alinea’s.

Water drinken inschenken

Hoeveel water moet ik drinken?

Het wordt aangeraden om als volwassene anderhalf tot twee liter water per dag te drinken. Een volwassene verliest dagelijks deze hoeveelheid vocht via de ademhaling, door het verteren van voedsel en door te zweten. Zelfs tijdens inactieve perioden. En deze hoeveelheid  water moet weer worden aangevuld. 

Anderhalf tot twee liter, is het echt zo makkelijk? Helaas niet. Leeftijd, geslacht, gewicht, dieet en levensstijl hebben allemaal invloed op hoeveel water je nodig hebt. Zo moeten atleten en mensen die in een heet klimaat wonen zelfs meer water drinken om niet uit te drogen. Het is daarom goed om te blijven luisteren naar je lichaam. Je lichaam geeft namelijk aan wanneer je een vochttekort hebt. 

In de volgende alinea lees je meer over de symptomen die je lichaam je geeft wanneer je meer water zou moeten drinken. 

Wanneer meer water drinken?

Er zijn een aantal signalen waaraan je kunt merken dat je te weinig water hebt gedronken. Wij hebben ze hiernaast voor je opgelijst.

Ervaar je vaak deze verschijnselen? Drink dan meer water. Heb je nooit dorst? Dan zul je waarschijnlijk een goede vochtbalans hebben. 

Wanneer je een of meerdere van deze signalen ervaart, raden we je aan een paar glazen water per dag meer te drinken. 
 

Signalen meer water drinken

 • Je hebt dorst
 • Je urine is donker van kleur 
 • Je hebt hoofdpijn en je concentratie vermindert
 • Je hebt een droge keel
 • Je hebt honger
 • Je stopt met zweten
 • Je krijgt spierkrampen
 • Je huid is minder elastisch
 • Je bent in de war

Kun je ook te veel water drinken?

Er bestaat helaas ook zoiets als te veel water drinken. Je nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Wanneer je meer drinkt wordt de zoutbalans verstoord en je hersencellen kunnen dan uitzetten. Hoofdpijn is een voorteken hiervan, omdat je hersenen uitzetten en tegen je zenuwen aandrukken. Drink je echt veel te veel water, dan kan er een zuurstofgebrek ontstaan doordat je bloedcellen je bloedvaten dichtdrukken. Hierdoor kun je buiten bewustzijn raken, wat voor hele nare gevolgen kan zorgen. 

Vrouw water drinken

Hoe drink ik meer water?

+ tips voor thuis en op het werk

Drink jij voldoende water? Onze tips om meer water te drinken thuis, op het werk en onderweg

Tips voor meer water drinken op het werk of thuis

Of je nu een waterdispenser, water uit fles of kraanwater op je werk hebt, het blijft soms moeilijk om genoeg te drinken. Daarom geven we je een aantal tips:

Tips voor op het werk


Zet het drinken van water in je agenda of zet een timer
Door het drinken van water te plannen, zul je gedurende de dag meer water drinken.

Drink een glas leeg wanneer je je glas vult
Ga jij een nieuw glas water halen voor aan je bureau? Drink dan het eerste glas bij de kraan of waterdispenser leeg en vul hem daarna nog een keer. Hierdoor drink je dubbel zoveel water. 

Haal ook water voor je collega’s 
Samen gaat het vast beter dan alleen. Dat geldt ook bij het behalen van je waterdoel. Spreek met je collega af dat jullie altijd water voor elkaar meenemen. Zo zul jij ook een glas water voor je neus hebben staan, wanneer je het even vergeet. 
 

7 tips voor thuis

 • Begin elke dag met een glas water – het is verfrissend, vult reserves aan na een lange nacht en ontgift het lichaam
 • Houd op je werk een fles water binnen handbereik
 • Gebruik een grote fles om de dagelijkse hoeveelheid te bepalen
 • Drink een glas water bij elke maaltijd
 • Neem water mee als je de deur uit gaat
 • Drink een glas water bij elke kop koffie of glas frisdrank of alcohol
 • Drink voldoende als je aan het sporten bent
   
Wij hopen dat dit artikel meer duidelijkheid geeft over het drinken van water en het je helpt bij het behalen van je waterdoel. Stay hydrated.